Natuurgebied Koolmansdijk

afbeelding van Wim

Oer-Achterhoek

Afplagwerkzaamheden Koolmansdijk 2011In 2011 ben ik voor het eerst bij het natuurgebied Koolmansdijk wezen kijken. Een gedeelte van het huidige natuurgebied is dan al ruim 7 jaar in ontwikkeling en her en der bloeien er dan ook al de nodige orchideeën. Helaas heb ik van die tijd geen foto's meer. Al heb ik van het inmiddels opgeheven Panoramio.com wel een paar plaatjes van afplag werkzaamheden kunnen redden.

De velden die in 2011 afgeplagd werden staan nu, 6 jaar later, ook vol met vele rode-lijst-soorten. Een prachtig stukje oer Achterhoek zoals dit tot in de 19e eeuw aangetroffen kon worden.

Koolmansdijk ligt op de rand van het oost-Nederlandse plateau, op een plek waar de watervoerende laag dekzand heel ondiep wordt. Of anders gezegd, de niet waterdoorlatende laag onder de grond vormt hier een soort ondergrondse heuvelrug, een barrière waardoor het grondwater hier als kwelwater omhoog geperst wordt.
Wandelpad dwars door het veld bij KoolmansdijkHierdoor is dit gebied zelfs in de zomer nat en drassig. En juist doordat de dekzandlaag hier relatief dun is zorgen op het oog zeer kleine hoogteverschillen bovengronds in combinatie met diepte-verschillen in de barrière ondergronds voor een opvallend rijke variatie in vegetatie.

Het wandelpad dwars door de velden wordt door dit alles dan ook als laarzenpad gezien. Er is rondom en door het natuurgebied ook een mooi fietspad aangelegd, waar je wandelend natuurlijk ook dankbaar gebruik van kunt maken.

Visitekaartje van de Achterhoek

Onlangs heeft Boswachter Hielke een mooie presentatie gegeven over Koolmansdijk. Het onderstaande item op het YouTube-kanaal van Omroep Gelderland wil ik u dan ook niet onthouden.

De paden op, op de paden

Duizendguldenkruid op KoolmansdijkEen gouden regel bij fotografie is: Take nothing but photos, leave nothing but footprints.
Daar wil ik aan toevoegen dat je je ervan bewust moet zijn waar je je voetafdruk achter laat. Alles op dit bericht heb ik gefotografeerd vanaf het pad. Wilt u een en ander zelf gaan bewonderen dan hoeft u op uw queste dus ook slechts het pad te volgen.

Zoals gezegd is Koolmansdijk doorgaans een nogal vochtig gebied. Bij het maken van macro-foto's moet je dan ook een nat pak accepteren, of je moet een zeiltje / vuilniszak bij de hand houden. Zelf heb ik de vuilniszak verheven tot standaarduitrusting in de rugzak. En dan nog loop ik regelmatig een nat pak op, een mens moet er iets voor over hebben.

En alleen al de vele, en vele soorten, orchissen zijn hier de moeite waard om om de paar meter languit te gaan. Het lukt mij eigenlijk nooit om aan een Welriekende Nachtorchis voorbij te gaan zonder een macro te schieten.
Neemt niet weg dat ik hier ook blij wordt van het rijk bloeiende Duizendguldenkruid, Campanula, Gewone Brunel en Grote Ratelaar.

Voor soorten als Parnassia, Moeraswespenorchis, Melkviooltje et cetera ga ik zeker nog terug. Koolmansdijk heeft mij wat dat betreft flink te pakken. Hopelijk kan ik binnenkort meer foto's, en dan vooral macro's, laten zien.

Bezoek Koolmansdijk

Natuurgebied Koolmansdijk ligt aan weerskanten van de Koolmansdijk, ten westen van Lievelde. Aan weerszijden van het terrein, aan de Koolmansdijk is er een parkeerplaats aangelegd. Dus min of meer hoek Hemmeledijk - Koolmansdijk en hoek Stockhorsterdijk - Koolmansdijk.

In uw navigatie-systeem kunt u b.v. Koolmansdijk 14 ingeven. Dit is het adres van de boerderij aan de noordkant van het natuurgebied.

 

Album Koolmansdijk:

Klik, zwiep en zoom er maar op los.

Categorie: 

Reacties

2

Geweldig mooie foto's

afbeelding van Wim

Dankjewel smiley