Landgoed Slangenburg

afbeelding van Wim

Zondag 5 maart 2017, 
Het is een mooie winterdag, ook al zijn de meteorologen het daar dan niet mee eens. Niet zozeer vanwege het weer maar vanwege de datum. Bij meteorologen schijnt de lente op 1 maart te moeten beginnen, ook al is het klimaat het daar dan weer niet mee eens.
Wie het nog begrijpt mag het zeggen.

Zelf trek ik mij er even niets van aan. Ik ben tussen de buien door lekker even een voor mij nog vrij onbekend stukje Achterhoek gaan verkennen, namelijk Landgoed Slangenburg.
Een prachtig landgoed rondom een al even prachtig eeuwenoud kasteel. Mooi aangelegde lanen, vijvers, grachten, bossen, weilanden, akkers en een hertenkamp. Een parklandschap waar bijvoorbeeld ook de stinsenplanten volop in ere worden gehouden.
Aan het einde van de winter zijn de voorjaarsbloeiers aan de beurt. (Krijgen die meteorologen toch nog gelijk?) Rondom het kasteel, zelfs in het bos, ziet het wit van de sneeuwklokjes. Langs de gracht achter de koetshuizen staan verschillende krokusjes fleurig te wezen. Het beloofd mooi te worden.

Als je dan bij zo'n strak onderhouden kasteel bent en er waaien indrukwekkende wolkenpartijen over, dan is het natuurlijk tijd om met een lange sluitertijd te spelen. Die Big Stopper heb ik tenslotte niet voor niets aangeschaft.
Ik heb op verschillende plekken de trage sluiter uitgeprobeerd. M'n bedoeling was om een plaatje te schieten waarbij het lijkt alsof de wolken vanachter het kasteel zijn geëxplodeerd. Het valt echter nog niet mee om de wolken op de juiste plek te krijgen en nog minder om ze de goede kant op te laten gaan. Je kunt het proberen, maar je blaast je kapot!
Op de paar plaatjes die er dan een beetje op lijken verzorgd het zonnetje een schitterende flair. De foto wordt er dan omgekeerd evenredig schitterend op, helaas ;-)
Het resultaat er toch maar wel bijgeplaatst.

Vanaf het het kasteel langs het koetshuis, op pure wilskracht de bijzonder aantrekkelijke Appel-Notentaart met koffie voor slechts € 4,80 weerstaan, richting hertenkamp gewandeld.
Nu gaan er best wel eens dagen voorbij waarop ik geen herten zie, dus ik vind het best wel leuk om dit ietwat tamme wild te bewonderen.

Na het hertenkamp linksaf de oprijlaan in. Aan weerszijden schieten narcissen en krokussen de grond uit. Dus mocht u met de auto naar De Slangenburg gaan, respecteer dan niet alleen het parkeerverbod langs de laan maar pas ook op dat u niet zomaar even (te ver) de berm in rijdt. Achter het kasteel is een ruime parkeerplaats, ook voor fietsen.
Zojuist voorspelde het KNMI mooi lenteweer. Een reden temeer om nogmaals langs te gaan en de laan in volle bloei te zien staan. Zoals gezegd, het beloofd mooi te worden.

Halverwege de laan ben ik weer linksom, door het sterrenbos, terug gewandeld naar het kasteel. 
Ergens in de 17e eeuw heeft iemand bedacht dat een bos op rabat een beetje rechtlijnig zaai is. Dat moest fraaier kunnen. Daarom is In dit stukje bos het rabat in stervorm aangelegd. Het wandelpad komt tot 2 maal op een centraal punt van deze stervorm.
Wat mij betreft heeft die verlichte geest destijds groot gelijk gehad. Een bijzonder fraai effect om midden in de ster om je heen te kijken. Hij heeft er destijds al voor gezorgd dat ik in de 21e eeuw pirouettes heb staan draaien in zijn bos. Geniaal!

En of het KNMI het bij het rechte eind heeft of niet, Ik kom hier snel weer terug.
Want één ding is zeker: tussen de buien door wordt het schitterend weer.
 


Categorie: