Another year over, And a new one just begun

afbeelding van Wim

Let's hope it's a good one, without any fear [John Lennon]

Als al dat vuurwerk daadwerkelijk de kwade geesten verjaagd, dan moet er nu toch wel een definitief einde aan alle ellende zijn gekomen. Wat een onmundig geknal was dat weer.

Vuurwerk fotograferen:

Zoals zo vaak, wat er moeilijk uitziet is eigenlijk heel simpel. De ingrediamenten:

  • Een camera die je zelf kunt instellen. (en dat kan met elke spiegelreflex en de betere compacts.
  • Statief (die heb je al vanaf een paar tientjes)
  • De gelegenheid (Nieuwjaar / evenement)

Licht

Stel de camera in op ISO 100. Het laatste wat je wilt is ruis introduceren door hoge iso-waarden.
Schakel ruisonderdrukking uit. Bij ISO 100 heeft dit geen toegevoegde waarde en kost het alleen maar extra tijd na het maken van een opname.Kies een diafragma van rond de f8 tot f13. Dit is een beetje afhankelijk van de afstand tot het vuurwerk en de helderheid van objecten in het beeld. Dus gewoon even een beetje experimenteren.

Manual Focus

Super handig natuurlijk, die automatische functies op de camera. Maar als er (nog) niets is om op te focussen dan gaat Auto Focus je hoogstwaarschijnlijk zwaar teleurstellen.
Manual Focus dus. Zeker bij het gebruik van enige mate van groothoek zal de scherptediepte bij een diafragma boven f8 behoorlijk vergevingsgezind zijn voor een onzuivere focus. Je kunt dus gerust de afstand schatten en op het objectief instellen.

Nu we toch de automatische functies uitschakelen, vergeet niet om de beeldstabilisatie uit te schakelen (als dit op objectief/camera aanwezig is). Afgezien van het feit dat dit op een statief niet nodig is, bestaat de kans dat de stabilisatie bij gebrek aan enige vorm van op te heffen trillingen defect raakt.

Sluitertijd

Dan is het het handigste om de camera in Bulb-stand met een afstandsbediening te bedienen. Start voor of bij het afschieten, en stop na een volledige ontbranding van het betreffende vuurwerk. Of laat de camera langere tijd open staan om meerdere vuursporen vast te leggen.

Geen afstandsbediening? Dan een sluitertijd die lang genoeg duurt. Dit kan, afhankelijk van het gewenste resultaat, variëren van enkele tot een tiental seconden.

Handwerk:

Stel je camera in op een (veel te) lange sluitertijd. Houd je hand vlak voor het objectief, zodat er geen licht door valt. (Als je door de zoeker kijkt moet je ook je hand niet meer zien.)
Druk op de ontspanner vlak voor je daadwerkelijk wilt beginnen met belichten. Start de belichting door je hand weg te halen, wacht tot de gewenste belichtingstijd is verstreken, en stop de belichting door je hand weer voor het objectief te plaatsen.

Op deze manier voorkom je zichtbare camera-trillingen veroorzaakt door opklappen van de spiegel. Je kunt de belichting trillingvrij starten en stoppen, zonder afstandsbediening. En je kunt eventueel meerdere keren belichten in dezelfde opname.

Ikzelf vind dit vaak ook handiger (what's in a word) dan de mirror lock functie van de camera zelf.

Maak het verschil:

Kies een markante locatie. Iets monumentaals op de voor- of achtergrond maakt van een vuurwerkplaatje een echte mooie opname. Dus voor volgend jaar alvast bedenken of je het vuurwerk boven de kerk, naast de molen, boven de haven of waar dan ook wilt vastleggen. Zo worden er met een groothoek ook vaak mooiere platen geschoten dan met telelenzen.

Zelf vier ik oud en nieuw gewoon thuis, dus mijn plaatjes zijn dan ook maar gewoon in de straat geschoten.

Categorie: